Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: ЕС трябва да има ясна позиция за разширяването в посока Западните Балкани

| обновено на 27.06.19 в 17:57
Илияна Йотова в Подгорица по време на международната конференция "Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона".
Снимка: Прессекретариат на президента

Европейският съюз трябва да има ясна позиция за своето разширяване и то в посока на Западните Балкани, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на визита в Черна гора. Тя заяви опасение, че в следващия мандат на Европейската комисия разширяването ще бъде замразено.

„Чуват се гласове, че няма да има портфолио, няма да има комисар по разширяването, което означава тежко разочарование не за правителството на държавите от Западните Балкани, а за самите граждани. Ако те не са съюзници на своите правителства, евроскептиците ще надделеят, а Западните Балкани винаги са били голяма територия на различни интереси на велики сили предвид историята и сега и не бива да ги оставяме отново“.

На международната конференция „Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона“ в Подгорица Йотова подчерта, че Балканите не са място за прекрояване на граници и допълни:

„Основният въпрос е как да се даде разумна надежда на страните от Западните Балкани, без това да струва, в кавички, много на старите държави членки, които стават, като че ли все по-резервирани. Не са един и два гласовете в Европа, които предлагат да бъде предоставен статут на предприсъединяване или предразширяване, като по този начин се деблокират финансовите фондове и потоци и се контролира тяхното използване, за да се оправят определени дефицити, според европейските критерии. Много трябва да се внимава с такъв сценарий, който би могъл да постави страните в периферията“.

В конференцията участват народни представители и експерти от България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия.

До петък Йотова ще проведе срещи с президента Мило Джуканович, с премиера Душко Маркович и други високопоставени лица от Черна гора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна