Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови температурни рекорди в Европа

| обновено на 27.06.19 в 11:44

Нови температурни рекорди бяха отчетени в Германия, Полша и Чехия в пика на горещата вълна в Европа.

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре във Франция, Испания, Гърция и Швейцария. 

В Гърция, където миналата година загинаха 100 души при пожарите в Мати, властите предприеха извънредни мерки срещу горски пожари.

Гърция остава извън горещата вълна в Европа, прогнозират метеоролозите. Температурите се движат до 35 градуса.

Проблем създават силните ветрове и морските бури в Егейско море. Скоростта на вятъра достигна 132 километра в час. Предупредиха собствениците на малки плавателни съдове да не се отдалечават от пристанищата.

От Гражданска защита предупреждават за висок риск от пожари почти в цялата страна. Властите строго охраняват горски масиви с абсолютна забрана за палене на огън. Налагат високи глоби на нарушители. Задължиха хотелиерите да информират гостите за риск от пожари.

Мащабни сили на пожарната успяха частично да овладеят огъня в област Евбия. Наложи се да евакуират хората от 10 къщи. Силният вятър в района непрекъснато разпръскваше огъня в гориста местност.

Прогнозите за следващите дни са за температури между 30 и 35 градуса.

В Испания значителен риск има в 5 северни провинции. Стотици пожарникари и войници, подкрепяни от самолет, вчера се включиха в потушаването на горски пожар в Каталуня. Но най-задушаващата жега се очаква утре с екстремно високи температури в 33 от общо 50 испански провинции.

Безпрецедентна жега отчита и френската метеорологична служба в 2/3 от територията на страната. Френските власти са в пълна готовност, за да не се повтори трагедията от горещата вълна през 2003-та, когато загинаха 15 000 души. Някои училища остават затворени днес и утре, а в Париж и Лион са наложени ограничения за движението на автомобили.

Подобни мерки предприеха и в Германия. Там горещото време предизвика горски пожари и дебат за нудизма на обществени места.

Единствено френските винопроизводители се радват на жаркото слънце, което ще помогне за подобряване на реколтата тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна