Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран превиши запасите си от обогатен уран, заложени в ядреното споразумение от 2015

| обновено на 02.07.19 в 04:04

Иран превиши запасите си от обогатен уран, заложени в ядреното споразумение от 2015 г. Информацията на иранския външен министър Мохамед Зариф бе потвърдена от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Иранските запаси от обогатен уран са надхвърлили ограничението от 300 килограма, както е записано в споразумението, сключено през 2015 г. Обогатяването на уран е стъпка от процес, който може да позволи на Иран да натрупа достатъчно количество за изграждане на ядрена бойна глава.

Техеран предупреди още в средата на юни, че няма да се придържа към ограниченията, произтичащи от ядрената сделка. А причината е, че американският президент Доналд Тръмп едностранно напусна споразумението, а опитите на ЕС да компенсират Иран заради наложените американски санкции засега не носят успех.

Другите страни по договора с Иран предупредиха Ислямската република, че няма да толерират нарушаването на споразумението.

От началото на 2016 г. Международната агенция за атомна енергия не е регистрирала надвишаване на количествата обогатен уран. Провеждани са над 12 инспекции.

Междувременно външният министър на Обединеното кралство Джереми Хънт заяви, че е "дълбоко разтревожен" от решението на Техеран да прекрати ангажимента си към Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като ядреното споразумение с Иран, и отбеляза, че трябва да се използва дипломация за решаване на всичките важни въпроси.

Хънт, който се надява, че може да победи Борис Джонсън в надпреварата за лидерския пост на британската консервативна партия и да стане следващият британски премиер до края на месеца, написа:

"Дълбоко притеснен съм от съобщението, че Иран е нарушил съществуващите задължения по ядреното споразумение. Обединеното кралство продължава да се ангажира да работи, използвайки всички дипломатически инструменти, за намаляване на регионалното напрежение. Призовавам Иран да избегне всякакви по-нататъшни стъпки, отдалечаващи го от ядреното споразумение, и да се върне към поетите преди години ангажименти по неговото спазване".

Израел призова Европейския съюз да наложи санкции на Иран заради нарушаване на ограниченията върху иранската ядрена програма. Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди позицията си, че няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. И заяви на европейците, че трябва да спазят ангажиментите си и да наложат "автоматични" санкции на Техеран. Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц каза, че с действията си Иран цели "ядрен шантаж".

Европейски дипломат заяви, че към споразумението има механизъм за действие при всяко неспазване на сделката и че съвместна комисия на страните, подписали споразумението, ще реши какви ще бъдат следващите стъпки.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Иран „си играе с огъня“, след като Техеран обяви, че е превишил лимита си от обогатен уран съгласно споразумението от 2015 година, от което САЩ излязоха, съобщи АФП.

"Не, нямам послание към Иран. Те знаят какво правят. Те знаят с какво си играят и мисля, че си играят с огъня", заяви Тръмп в отговор на въпрос какво послание има към Техеран.

По-рано в изявление Белият дом заяви, че САЩ "никога няма да позволят на Иран да разработи ядрени оръжия". Белият дом се обяви за "възстановяване на старите норми в областта на неразпространението на ядрените оръжия, които не разрешават на Иран никакво обогатяване на уран". Вашингтон потвърди намерението си да продължат кампанията си на "максимален натиск" върху Иран, "докато неговите ръководители не променят начина си на действие".

Превишаването от Иран на разрешения лимит от запаси на нискообогатен уран предизвиква съжаление у Русия, но не трябва да се драматизира, защото тази стъпка на иранското ръководство е ответна мярка на възникналата ситуация около ядреното споразумение, заяви от своя страна руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

От своя страна, иранският външен министър Джавад Зариф подчерта, че страната му не е нарушила "Съвместния всеобхватен план за действие", а просто е отговорила на решението на Съединените щати да се оттеглят от плана. Зариф даде да се разбере, че Иран ще сведе отново запасите от уран под договореното равнище, когато европейците изпълнят своите ангажименти, а именно - когато облекчат иранската икономика. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна