Eмисия новини
от 10.00 часа

Гибралтар задържа ирански петролен супертанкер на път за Сирия

Супертанкер Grace 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралските морски пехотинци на Великобритания задържаха ирански петролен супертанкер край Гибралтар, заподозрян в пренасяне на суров петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

"Имаме основание да вярваме, че танкерът Grace 1 е превозвал суров петрол до рафинерия "Баняс" в Сирия. Тази рафинерия е собственост на субект, който от своя страна е обект на санкции на Европейския съюз срещу Сирия", заявиха в четвъртък от правителството на Гибралтар.

"Бъдете сигурни, че Гибралтар остава безопасен, сигурен и ангажиран с международния, основан на правила, правен ред", добавиха от правителството.

Трябва да се има предвид, че Grece 1 е ирански супертанкер с вместимост 300 хиляди тона, плаващ под Панамски флаг.

Междувременно все още действащият испански министър на външните работи Жосеп Борел заяви, че задържането по-рано днес на петролния танкер в Гибралтар от британските крласки морски пехотинци е станало по искане на Съединените щати. Той добави, че задържането на супертанкера е настъпило в испански води.

От своя страна външно министерство на Иран обяви, че задържането на петролния танкер в Гибралтар е "незаконно" и коментира, че този ход е неприемлив и е "разрушителен" за стабилността в Близкия изток.

Техеран също така призова британския посланик в Иран да протестира срещу действията, предприети от британските кралски морски пехотинци.Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 24.08.19 в 10:02

Северна Корея изстреля нови снаряди

публикувано на 24.08.19 в 03:55