Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквана убедителна победа за "Нова демокрация" на извънредните парламентарни избори в Гърция

| обновено на 08.07.19 в 07:11
3
Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис
Снимка: Ройтерс

158 депутати в 300-местния парламент на Гърция ще има "Нова демокрация". Това показват данните след обработени близо 50% от изборните протоколи след предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка. Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места. 

Десните консерватори печелят изборите с подкрепата на близо 40 на сто от отишлите днес да гласуват. Втора е управляващата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 31,6% подкрепа и 86 места в парламента. Левите радикали ще бъдат и най-голямата опозиционна сила в законодателния орган. Още 4 партии влизат в гръцкия парламент. Това са лявото "Движение за промяна", Гръцката комунистическа партия, проруската патриотична формация "Гръцко решение" и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис "Мера 25". 

Извън парламента остава крайнодясната "Златна зора", която за момента не преминава 3-процентната бариера за влизане. 

Избирателната активност е била 56,5%

Ципрас се е обадил по телефона на Мицотакис и го е поздравил с голямата изборна победа.

Очаква се в 13 часа лидерът на Нова демокрация да положи клетва като премиер на страната. Президентът на Турция Реджеп Ердоган стана първият чуждестранен лидер, който честити по телефона изборната победа на Мицотакис. Ердоган му е пожелал успех в управлението на страната.

Реакциите на изборната победа на Нова демокрация не закъсняха. Сред първите поздравили лидера Кириакос Мицотакис бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

От своя страна Мицотакис е благодарил на Ердоган и е подчертал, че очаква активизиране на гръцко-турските отношения на основата на уважението към международното право и в рамките на откровен диалог в полза и на двата народа.

Съгласно новия закон право на вот имат и навършилите 17-годишна възраст. От 10 милиона души с право на глас, половин милион са гърците, които гласуват за първи път на парламентарни избори.

Днес гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции. За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури избирателна активност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.

Симпатизантите на консерваторите от Нова демокрация аплодираха лидера Кириакос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната.

„Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министерството на вътрешните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна