Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседанието на парламента се провали след три неуспешни опита за кворум

ВОЛТ свика пред НС протест в защита на машинното гласуване

| обновено на 12.07.19 в 18:59
Снимка: БГНЕС


Заседанието на парламента, на което трябваше да бъде гласувана отмяна на машинния вот, се провали поради липса на кворум. Депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха в залата. Извънредно заседание със същия дневен ред е свикано за идния вторник. 

"Днес Народното събрание няма да заседава. Нямаме кворум", каза председателят на парламента Цвета Караянчева. Във вторник 16 юли ще има извънредно заседание на НС, на което ще се обсъдят промените в Изборния кодекс, с които трябва да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни избори. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви след проваленото заседание: "Консолидираната опозиция в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание. Заявленията им, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера си и поведението си, се оказаха лъжа. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов препоръча на опозицията да не влиза в режим на бойкотиране на заседанията: "Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца. Видяхте, че не е здравословно едно такова поведение, а и този път няма да им се размине, но няма да ви кажа какво имам предвид точно. ДПС и БСП – всеки си прави своите задкулисни договорки, всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки всъщност театрално го играе контра на разумните предложения или на полезните за обществото предложения".

БСП ще отстоява твърдо и последователно позицията си „за“ машинното гласуване, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Промени в Изборния кодекс трябваше да бъдат обсъдени на днешното пленарно заседание на парламента, което се провали поради липса на кворум. Депутатите от БСП и ДПС присъстваха в залата, но не се регистрираха. В кулоарите на парламента Нинова обясни, че двете политически сили не са се координирали:  "Не, не сме имали разговор с ДПС и уговорка за взаимни действия. Ние го решихме сутринта".

Според Нинова от ГЕРБ са притеснени за местните избори и за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи: "От това, което виждаме напоследък, те работят на инат. Не приемат аргументи на опозицията, не приемат аргументи на гражданското общество. Решили са, изглежда са притеснени за местните избори и по всякакъв начин да торпилират честния вот на местните избори. ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават принципи на демокрация, правова държава и право на свободен избор", каза Корнелия Нинова относно предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. 

Движението за права и свободи днес потвърди, че е против премахването на машинното гласуване. ДПС настоява още хартиените бюлетини да бъдат машинно броени, обяви лидерът Мустафа Карадайъ. Той разкритикува управляващите за намерението да отменят възможността за вота с машини:

„Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение и охрана, изработката на софтуера, да гарантира извършването на одит и сертификация от държавен орган, управляващите необосновано предлагат отмяна на машинното гласуване“.

Днес депутатите трябваше да обсъдят и гласуват на първо четене подкрепените от управляващите промени в Изборния кодекс, с които машинното гласуване да отпадне за местни и парламентарни избори. 

Преди да стане ясно, че пленарно заседание днес няма да има, извънпарламентарната партия ВОЛТ свика пред Народното събрание протест в защита на машинното гласуване. Недоволните раздаваха листовки на влизащите депутати. 

Присъстващи на протеста казаха: "Аргументът, че е скъпо, отпада, след като го оставят за другите два избора. Значи за едните избори е скъпо, за другите не е. Искаме хората да могат да гласуват машинно. Повечето млади хора искат това".

"Ще се лишат младите и иновативните хора от правото да гласуват по по-лесен начин, защото на тези избори се видя, че машинното гласуване е бързо и лесно".

"В старанието си да се задържат с всякакви средства и сили във властта, е да премахнат един от най-честните за изразяване на глас начини".

Репортажи по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна