Eмисия новини
от 13.00 часа

Първи случай на африканска чума по свинете във Великотърновско

Снимка: архив

Първи случай на африканска чува по свинете е регистриран в област Велико Търново. Заболяването е потвърдено в домашно стопанство в свищовското село Ореш, съобщиха от Общинската епизоотична комисия.

Очаква се Агенцията по безопасност на храните да издаде заповед за умъртвяване на прасетата в засегнатото село.

БАБХ е потвърдила, че в Ореш има случай на африканска чума по свинете, умряло е домашно прасе, посочи ветеранният лекар д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов и член на Епизоотичната комисия: „Трябва прасетата, които са в личните дворове, да бъдат премахнати“.

Както „Хоризонт“ първи съобщи, от тази седмица в Ореш стопаните започнаха масово да колят прасетата си, притеснени от случаите на африканска чума по свинете в съседната Плевенска област.

По данни на д-р Кирилов в засегнатото село са останали не повече от 6 по-възрастни и 15 малки прасета, които ще бъдат умъртвени. 

В 10-километровата санитарна зона има промишлен свинекомплекс с над 30 хиляди животни. 

Няма достатъчно данни за обявяване на огнище в село Ореш, заяви за „Хоризонт“ д-р Георг Чобанов от Агенцията по храните:

„Но всички домашни прасета в граничната зона между Плевенска и Великотърновска област трябва да бъдат изклани превантивно“.

Още от
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

публикувано на 15.10.19 в 08:55