Eмисия новини
от 13.00 часа

Швеция няма да подписва Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия

Шведският външен министър Маргот Валстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Швеция няма да подпише Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия, но ще поиска статут на наблюдател, заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом, предаде БТА.

На пресконференция днес тя каза, че в Риксдага (парламента) няма необходимото мнозинство, за да бъде ратифицирано присъединяването на Швеция към договора, приет от Общото събрание на ООН преди две години, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА

Освен това по въпроса има разногласия между министри, депутати и военни, добави Валстрьом. Затова правителството засега няма да подписва договора и няма да го внася за ратифициране в парламента. 

По думите на Валстрьом в текста има много „непълноти“, например по контрола и наблюдението на спазването му, а също липсва „ясна дефиниция на ядрените оръжия“ и има „голям брой въпроси, на които трябва да бъде даден отговор“.

Маргот Валстрьом подчерта, че Швеция остава твърд привърженик на разоръжаването и ще продължи да работи за забраната на ядрените оръжия като наблюдател. От 2017 г. договорът е ратифициран от 23 страни. За влизането му в сила са необходими 50 ратификации.

Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 16.10.19 в 10:02