Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културно-образователен център на името на д-р Васил Радославов откриха в Ловеч

| обновено на 15.07.19 в 16:51
Музейната сбирка, която е разположена в центъра, представя живота и делото на Васил Радославов
Снимка: Пламен Христов

По повод 165-годишнина от рождението му, която отбелязваме днес, в Ловеч днес беше открит Културно-образователен център и музейна експозиция на името на д-р Васил Радославов.

Проведе се и кръгла маса, по време на която преподаватели от Великотърновския и Шуменския университет представиха личността, живота и делото на видния българин – последовател на Васил Левски, секретар на Ловчанския революционен комитет и политик в следосвобожденска България.

Дейността на на новия културно-образователен център ще е насочена предимно към младите хора, поясни Стоянка Златева от фондацията.

„Стефан Нойков“, която е един от създателите на центъра, посветен на Васил Радославов, каза: „Да се запознаят с историята на този позабравен за съжаление голям политик, да могат да практикуват различни занятия, да се забавляват на открито сред историческия квартал „Вароша“.

Правнукът на Васил Радославов Паоло Джулини, който живее в Италия, допълни: „За нас е много важен момент, защото се борим не само да има хубави спомени за един политик, който е бил забравен. Много грешки са написани и казани за него, много лъжа и много фейкнюз за неговата политика, неговите знания, за всичко, което той е направил да развива либерализма“.

Музейната сбирка, която е разположена в центъра, представя живота и делото на Васил Радославов. Той е роден в Ловеч. Участник е в национално-освободителното движение, последовател е на Васил Левски, секретар е на Ловешкия революционен комитет. След Освобождението на България той получава елитно образование, прави впечатляваща професионална, обществена и политическа кариера. Многократно е народен представител и министър, а в периода 1886-1918 г. е три пъти министър-председател на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна