Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен обеща минимална заплата в ЕС, подава оставка като министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен се ангажира да предложи въвеждането на минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица, ако заеме поста. Това заявява самата тя в писмо до европейските депутати, в което излага някои от приоритетите си, ако бъде избрана за наследник на Жан Клод Юнкер, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен обяви още, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия в сряда, на 17 юли. „Утре аз ще поискам Европейският парламент да ми гласува доверие. Независимо от изхода от вота, аз ще подам оставка като министър на обраната, за да служа с всички сили на Европа“, написа Фон дер Лайен в Туитър.

В опит да спечели социалистите и либералите в ЕП Фон дер Лайен посочва в писмото, че ще подкрепи намаляването на въглеродните емисии на ЕС с 55% до 2030 г.в сравнение с нивата от 1990 г. Посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък.

Като част от обещанията на Фон дер Лайен е и ангажимент за реформи в начина, по който ЕС следи за спазването на принципа на върховенството на закона в страните членки на съюза, а също така и реформи в сферата на миграцията и външната политика

Предложеният от Европейския съвет кандидат за председател на Европейската комисия също така е отворен за продължаване на Брекзит преговорите и след настоящия краен срок на 31-ви октомври.

"Споразумението за оттегляне, договорено с Обединеното кралство, е най-доброто и единствено възможно споразумение за организирано оттегляне", написа в писмото Урсула фон дер Лайен, като добави, че би подкрепила по-нататъшното удължаване на крайния срок за Брекзит "при условие , че има основателни причини и трябва да се предостави повече време".

В дългото си осем страници писмо до групата на европейските социалисти Фон дер Лайен обещава и да предостави на Европейския парламент правото на законодателна инициатива, с каквото сега разполага единствено Европейската комисия, предаде ДПА.

Урсула фон дер Лайен трябва да бъде изслушана от ЕП утре сутринта, а вечерта кандидатурата ѝ ще бъде гласувана от евродепутатите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна