Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църкви в Лос Анджелис се обявиха за убежища на мигранти

Хиляди излязоха на протест през уикенда в Чикаго срещу планираната от администрацията на президента Доналд Тръмп операция за депортация на имигранти.
Снимка: БТА

Църкви в Лос Анджелис се обявиха за убежища за семейства на мигранти, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви, че започва операции по арестуване на имигранти, изправени пред депортация. Тръмп беше изправен пред критика и след като каза, че група цветнокожи законодателки трябва да се върнат там, откъдето са дошли.

Не отваряйте вратата и не отговаряте на въпроси - това са някои от съветите на доброволци към мигранти, изправени пред възможен арест и депортация. Смята се, че те са насочени към около две хиляди души в големи градове, сред които Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк и Маями.

В Чикаго в неделя около 60 активисти информираха мигрантите за техните права и предлагаха адвокати на задържаните.

В Лос Анджелис десетина църкви се обявиха за убежища. Според духовни лица броят им се увеличава заради нарастването на недоволните от имиграционната политика на Тръмп.

През уикенда недоволство спрямо Тръмп се породи и след като президентът коментира, че цветнокожи законодателки трябва да се върнат в “пропадналите и гъмжащите от престъпност” държави, от които са дошли. Думите му бяха заклеймени от демократите като расистки.

Представителките на Конгреса са американски граждани. Едната е родена в Сомалия, а останалите са с палестинско, пуерториканско и афроамериканско потекло.

Тази сутрин от Белия Дом се опитаха да защитят президента като казаха, че думите му са били породени от конкретен коментар на една от законодателките - Илхан Омар, която преди няколко месеца намекна, че конгресмени подкрепят Израел заради пари.

Самият Тръмп не се извини за казаното и поиска “радикално левите законодателки да се извинят на страната, на израелския народ и дори на президенството за неприличния език, който са използвали и нещата, които са казали.”


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна