Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година, откакто ни напусна Петър Атанасов

Петър Атанасов
Снимка: Банскофилмфест




На 24 юли се навършва една година, откакто ни напусна създателят на рубриката за екстремни спортове по БНР Петър Атанасов, който близо 4 десетилетия съобщаваше новините от България и света в тази област по радиото и в различни издания. 

Той е един от основателите на най-мащабното събитие за планинарска и екстремна култура в тази част на Европа - Банскофилмфест, фестивалът за планинарско и екстремно кино, благодарение на който в България през годините бяха показани най-добрите филми в тази сфера и гостуваха значими фигури от световна величина - сред тях Петер Хабелер, Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Кшищоф Виелицки, Томас Хубер и др.

Роден през 1951 г. Завършва образованието си в Полша, където се запознава с повечето известни полски алпинисти. Работи като редактор и автор в българските печатни издания, свързани с планината - в. Ехо и сп. Турист. Написва биографията на легендарния полски алпинист Йежи Кукучка. Съавтор е в най-обширната планинска енциклопедия в света. През последните години написва близо 6000 статии за най-популярния сайт за катерене у нас - climbingguidebg.com, а слушателите на БНР го познават от рубриката му в предаването "Спорт и музика" по програма "Хоризонт", в която той обобщаваше новините от екстремните спортове всяка седмица. 

Участва в подготовката на много български експедиции. 
В интервю за "Хоризонт" през юни 2018 г. той казва: 
"Високите планини имат тази способност да поставят всекиго на мястото му. Много бързо се откриват слабите места на хората, които се опитват да ги изкачат. Всеки получава толкова, колкото, на практика, заслужава и толкова, колкото може". 

"Ще го запомним с широката му усмивка и с това, че всичко, което правеше, беше без корист" - казва за него алпинистът Николай Петков*. 

На Петър Атанасов е посветена традиционната Лятна филмомания в Банско, наречена "Екстремно кино под звездите". Тя ще се проведе от 24 юли до 27 юли в планинското градче.

---------
Интервю с Николай Петков от 25 юли 2018 г., както и архивен запис на последната рубрика на Петър Атанасов от юли 2018 г. можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна