Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остана без хеликоптер-линейка

Снимка: БГНЕС

За спасяване в планината вече ще се разчита само на Планинската спасителна служба, която е съставена от доброволци. България вече няма нито един хеликоптер-линейка. Частната инициатива на "Хели Ер" претърпя крах, след като за три години двете машини, които изпълняваха спасителни операции, бяха продадени.

Това е причината единствената застрахователна компания, която предлагаше застраховка "Планинска грижа", в която беше включено и спасяване, и транспортиране с хеликоптер, да я прекрати до намирането на алтернатива.

До какво ще доведе липсата на подобна възможност, разговаряхме с Юлиян Варимезов, член на Международната асоциация на планинските водачи.

Потърсихме и причината България да остане без хеликоптери-линейки.

Специално за Радио Варна Георги Спасов, изпълнителен директор на фирмата, която притежаваше двете машини, сподели, че разходите за поддържането им са възлизали на десетки хиляди евро на месец.

До намирането на алтернатива на спасяването по въздух в планината - бъдете още по-внимателни и независимо от всичко преди да тръгнете по пътеките и върховете се застраховайте.

Застрахователните компании предлагат т.нар. планински застраховки, но в тях, за съжаление, вече няма възможности за използването на въздушен транспорт при необходимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна