Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските преговори САЩ - Китай буксуват заради въпроса с "Хуавей"

Няма срещи лице в лице, откакто президентите Тръмп и Си се срещнаха миналия месец в Япония

Напредъкът относно търговското споразумение на САЩ с Китай е в застой, докато администрацията на Тръмп определя как да се справи с исканията на Пекин да облекчи наложените ограничения спрямо "Хуавей" (Huawei Technologies Co.), съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с преговорите.

Според тях не са провеждани срещи лице в лице и такива срещи не са планирани, откакто президентът Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин се срещнаха през миналия месец в Япония и се съгласиха да подновят преговорите.

По това време (в края на юни) Доналд Тръмп каза, че САЩ ще позволят на някои американски фирми да продават техни продукти на базирания в Шенжен телекомуникационен гигант "Хуавей", който Пекин счита за стратегически приоритет, докато Вашингтон смята, че е заплаха за националната сигурност.

И досега служителите на администрацията на Белия дом не са успели да постигнат консенсус по въпроса кои полупроводникови микропроцесори (чипове) и други технологични продукти могат да бъдат предоставяни на "Хуавей", без това да предизвиква опасения за националната сигурността на САЩ.

Американските и китайските търговски преговарящи разговаряха по телефона през миналата седмица, за да обсъдят следващите стъпки, но властите и от двете страни не посочиха, че  постигнат някакъв напредък след това. Макар че се очаква тази седмица да се проведат нови разговори, Пекин изчаква да види какво ще направи САЩ по отношение на "Хуавей", преди да поеме някакви ангажименти, съобщиха източниците на "Уолстрийт джърнъл".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!