Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Днешният турски печат коментира решението на Съединените щати да отстранят Турция от програмата за Ф-35 заради покупката ѝ на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. "Йени шафак" отбелязва, че Турция "се е разминала на косъм от Ф-35 и зависимост".

"Макар че Анкара реагира на едностранната стъпка на САЩ, според специалистите това ѝ предлага възможност да напусне програмата за самолетите, където среща проблеми с резервните части, системите и финансирането", пише изданието. Междувременно изчисления показват, че с напускането на Турция самолетът Ф-35 ще се оскъпи с 8 до 10 милиона долара. Страната отговаряше за 7 процента от построяването на самолета и бе единствен доставчик на някои важни компоненти на апарата, отбелязва още вестникът.

Съединените щати знаят, че замразяването на диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово не е предизвикано от Белград, а от Прищина, пише в. "Вечерне новости", цитирайки външния министър Ивица Дачич, който участва в министерска среща за религиозните свободи във Вашингтон. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън е уверил Дачич, че САЩ не смятат Косовския въпрос за приключен, а мислят, че трябва да се постигне взаимно решение. 

Косовският премиер Рамуш Харадинай смята, че Сърбия прави всичко възможно, за да отслаби позициите на Косово в диалога, но обвини и някои лидери на косовски партии, че правят същото, пише в. "Данас". Харадинай е подчертал също, че е необходима съвместна декларация на косовските лидери, че 100-процентовите мита за сръбски стоки няма да бъдат отменени, преди Сърбия да признае косовската независимост.

Повече от дванайсет британски министри възнамеряват да подадат веднага оставка, ако Борис Джонсън стане министър-председател следващата седмица, пише вестник "Сън". Изданието насочва вниманието към вчерашния вот в Камарата на общините, с който за бъдещия премиер става невъзможно да разпусне парламента през есента и необезпокояван да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври – със или без сделка. "Гардиън" констатира, че вчерашният вот в Камарата на общините показва колко слабо ще е евентуалното правителство на Борис Джонсън. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна