Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Обединени патриоти" предлагат пряк избор на кмет в населени места с над 200 жители

Снимка: Ивайло Михайлов

Промени, внесени между двете четения на Изборния кодекс от "Обединени патриоти", предвиждат пряк избор на кмет в населени места с над 200 жители. От ДПС настояват за поетапно въвеждане на машинното гласуване и машинно преброяване на бюлетините. 

Сега действащият правен режим предвижда, за да бъде кметство дадено населено място, трябва да има над 350 жители. С предложенията на ВМРО и независимия депутат Спас Панчев се сваля прагът на „над двеста жители“. Мотивите са, че все повече места се обезлюдяват, а прекият избор на кмет ще доведе до по-голяма финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейски програми. Подобно предложение са внесли от БСП като прага, който те предлагат, е над 150 жители.

Предложенията на ДПС между двете четения на изборния кодекс предвиждат машинното гласуване за местни и парламентарни избори да остане като предлагат поетапното му цялостно въвеждане, машините не да се наемат, а да се закупят. Извън това, от движението предлагат и машинно преброяване на бюлетините.

Йордан Цонев поясни:

"Да видят как става в тото пунктовете. Толкова е проста работата, пускаш си бюлетината изборната и машината отчита какво е направено на нея. Когато свърши изборният ден, резултатите от цялата страна ще излязат и няма да броят ЦИК-ове и няма да има невалидни бюлетини".

От ВМРО предлагат още за местните избори в изписването на участниците в бюлетината да може да се включват и имена на кандидати, а не само партиите, които ги излъчват.

Миналата седмица на първо четене бяха приети предложенията на ГЕРБ машинното гласуване да отпадне за местни и парламентарни избори. Утре правната комисия в Народното събрание ще обсъди измененията на второ четене.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна