Eмисия новини
от 08.00 часа

Ако африканска чума проникне в почвата, има риск да се заразят близки водоизточници, предупреждават експерти

Ако заразата с африканска чума по свинете проникне в почвата, има риск да се заразяват близки водоизточници. Това предупреди Радостина Донева – председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС). Според Донева загробването на заразени животни е "безумен начин, но за жалост е единствен при липсата на действащи екарисажи в страната". 

Ситуацията с липсата на екарисажи и със загробването е изключително болна тема, каза Радостина Донева: "Опасявам се, че този въпрос с екарисажите се политизира. Ненужно бяха намесени някакви странни интереси в този процес и държавническият интерес не беше припознат".

На въпрос ползват ли се мобилните инсенератори, Донева отговори: "Първо, няма публична информация какъв е капацитетът на тези мобилни инсенератори. Изпълнителният директор на БАБХ при въпрос относно мобилните инсенератори защо те не се ползват примерно при животните, които се умъртвяваха в заден двор, отговорът беше: "Има риск мобилните инсенератори, пътувайки из страната, да разпространят допълнително зараза". Така че не знам кога държавата очаква да ги включи в този процес, в какъв вид. Нямам идея. Това е някаква тера инкогнита за мен".

До момента няма оценка колко ще са реалните загуби за свиневъдния сектор, ако продължи разпространяването на болестта "Африканска чума" по свинете. Оценките са различни, като варират от 500 милиона лева до около 4 милиарда.

Още от
Милчо Левиев

Прощаваме се с Милчо Левиев

публикувано на 18.10.19 в 07:32

Преглед на българския печат

публикувано на 18.10.19 в 07:11