Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на фондовите борси пред важните данни за БВП на САЩ

Европейските фондови борси се оцветиха в зелено през петъчната търговия, след като вчера те реагираха негативно на заетата от ЕЦБ "изчаквателна" позиция относно лихвените ставки.

Въпреки че в четвъртък ЕЦБ сигнализира за предстоящо понижение на лихвите и за възможно рестартиране на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения", инвеститорите сякаш бяха разочаровани от факта, че централната банка не намали още вчера лихвите. Това доведе до спад на основните европейски фондови индекси, като общият иднекс Stoxx Europe 600 приключи вчерашната търговия с понижение от 0,6%, немският DAX 30 - с 1,3%, британският FTSE100 - 0,2% и френският CAC 40 - с 0,5%.

Постепенно обаче вниманието се насочва към очакваните с повишен интерес днешни данни за БВП на САЩ през второто тримесечие (от 15:30ч. наше време), които ще бъдат факт само няколко дни преди ключовото заседание на Федералния резерв през следващата седмица (на 30-и и 31-ви юли), на което се очаква първо понижение на американските лихви от близо едно десетилетие.

Осредните прогнози са за рязко забавяне на растежа на американската икономика през второто тримесечие от 3,1% в началото на годината до 1,8%-1,9% на годишна база, което би представлявало най-слабата експанзия от повече от две години насам. Ако прогнозите се потвърдят, това вероятно ще бетонира пазарните очаквания за понижение на федералната фондова лихва през следващата седмица с 25 базисни пункта до диапазона между 2,00% и 2,25%.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства пред данните с 0,35%, немският DAX 30 - с -,29%, френският CAC 40 - с 0,48% и британският FTSE100 - с 0,57%.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат повишения преди данните за БВП и преди старта на търговията на Уолстрийт, намирайки допълнителна подкрепа и от серия силни финансови отчети на водещи компании.

Фючърсите на индекса DJIA се повишават с около 75 пункта (с 0,29%), на S&P500 - с 0,28% и на Nasdaq100 - с 0,38%, след като снощи те приключиха търговията на Уолстрийт със загуби съответно от 0,47%, от 0,53% и от 1%.

Силен ръст на извънборсовата търговия с над 8% бележат акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc., след като снощи тя представи по-добри от очакваното данни за печалбите и приходите през второто тримесечие.

Intel и Starbucks Corp. също представи доста по-силни от очакваното финансови отчети за последното тримесечие, което доведе до ръст на техните акции на извънборсовата търговия съответно с 4,83% и с 6,12%.

Понижение с 1,31% обаче бележа акциите на Amazon.com, след като водещата в света компания за електронна търговия представи по-добри от очакваното приходи, но при по-слаба печалба за една акция.

Междувременно акциите на Twitter Inc. поскъпват с 5,6%, след като социалната интернет медия също представи по-силни от очакваното данни за приходите, печалбата и за растежа на боря на потребителите. Печалбата за второто тримесечие достигна $1,43 за акция, което е с 1000% над печалбата от $0,13 за акция преди година. Броят на потребителите на Туитър пък достигна 139 милиона, което е повишение с 14% спрямо година по-рано и с 3,7% спрямо първото тримесечие на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна