Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС осъди "незаконното" публикуване на личните данни на съдия Мирослава Тодорова

| обновено на 30.07.19 в 19:05
Мирослава Тодорова
Снимка: архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остро осъди "незаконното" и "недопустимо", публикуване на личните данни на наказателния съдия Мирослава Тодорова и нейното семейство.

Това стана след като съдебните кадровици изслушаха Тодорова, която заяви, че се чувства обидена и застрашена от публикуването на имуществената й декларация без да бъдат заличени личните данни в нея на интернет сайта на Съдебния инспекторат.

Съдия Мирослава Тодорова, чиито данни бяха публикувани на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), днес беше изслушана от Съдийската колегия на ВСС. Това стана по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Освен данните на бившия председател на Съюза на съдиите в България, с часове на сайта на Инспектората престояха данни на нейния съпруг и на непълнолетния ѝ син. Това стана чрез публикуването на магистратската ѝ имуществена декларация, а файлът с данните беше озаглавен "Мирослава Тодорова ...не се чисти!!!!!".

От органа, който следи за интегритета на магистратите, обясниха, че е допусната техническа грешка, извиниха се на съдията и на семейството ѝ и обещаха да търсят отговорния.

"От гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена. Това е унизително – да полагаме усилия, да попълваме декларации, да спазваме срокове, а накрая никой да не положи усилия да не публикуват данни, които не би трябвало“, каза пред съдебните кадровици Мирослава Тодорова, които определиха случилото се като "посегателство срещу неприкосновеността и независимостта ѝ".

За да бъде чуто и обяснението на Съдебния инспекторат, на заседанието беше поканена и главният съдебен инспектор, но се оказа, че Теодора Точкова е в отпуск.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна