Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев е поискал да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Пламен Георгиев, който вчера подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия, е поискал от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да го възстанови като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Молбата му ще бъде разгледана на заседание на колегията в понеделник.

Георгиев реши да смени Градската прокуратура със Специализираната в края на 2011 година. Висшият съдебен съвет даже го назначи за заместник административен ръководител, но той така и не започна работа там, защото стана заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов, а след това и шеф – първо на Комисията за гражданска конфискация, а след това и на Антикорупционната комисия. 

Подавайки оставката си – след четиримесечен отпуск заради аферата "Апартаментгейт", Пламен Георгиев обяви, че го прави точно вчера, защото данъчната ревизия заради скандала с покривната му тераса със сауна и барбекю е приключила и той излиза от нея като "чист човек".

Данъчната ревизия беше възложена от прокуратурата, откъдето днес съобщиха за приключването - не на тази, а на друга данъчна ревизия – за скъпия имот на сина на заместник главния прокурор и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов. Заради нея и той, като Георгиев, беше в отпуск от април.

Ревизорите от Приходната агенция не са открили несъответсвие между доходи и имущество на 21-годишния магистратски син, съобщават от прокуратурата, както и че резултати от възложените от главния прокурор проверки на имотите на други лица, заемащи висши държавни длъжности, все още няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна