Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довечера Тръмп ще направи специално изявление относно търговията с Европа

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи специално изявление относно търговията с Европейския съюз по-късно тази вечер (от 20:45ч. наше време), показва дневното разписание на Белия Дом.

Новината може да предизвика допълнително напрежение на европейските борси на фона на наложените снощи от Тръмп допълнителни мита от 10% върху китайския внос за 300 млрд. долара. Aмериканският президент заплаши преди време, че ще въведе високи мита за вноса на европейски автомобили, както и на произведени в ЕС храни и алкохол. Повод за търговското напрежение по оста САЩ - ЕС се подсилва допълнително относно въпросите с държавните субсидиите за двете най-големи самолетостроителни компании в света - "Боинг" (Boeing) и  "Еърбъс" (Airbus).

Преди дни Тръмп също така заплаши Франция, че ще наложи високи мита върху френските вина, след като Париж въведе "цифров данък" от 3% за технологичните компании, който ще засегне в най-голяма степен американски гиганти като Amazon и Facebook.

Може да настъпи обаче известно успокоение, след като агенция Блумбърг съобщи, че довечера Доналд Тръмп вероятно ще обяви официално споразумение за отваряне на Европейския съюз за повече внос на говеждо месо, след като по-рано тази година единният блок освободи квоти за такъв внос от други държави, заявиха лица, запознати с плановете.

Дневният график на Доналд Тръмп за петък включва "изявление относно търговията с ЕС", въпреки че от Белият дом не уточниха за какво точно ще се отнася това събитие.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и европейският посланик в Съединените щати в петък ще подпишат споразумение за увеличаване на количеството американско говеждо месо, което може да се продава на пазарите в ЕС, посочиха източници на Блумбърг, пожелали да запазят анонимност.

Американските фермери ще имат право на почти 80% - или 35 000 метрични тона - от годишната квота на ЕС за говеждо месо без хормони в рамките на следващите седем години, с първоначално разпределение на около 40% от тази европейска квота, посочи през юни европейски висши представители. Също през юни администрацията на Тръмп осигури по-голям достъп на САЩ до пазара на говеждо месо на Европейския съюз, след като блокът убеди Австралия, Аржентина и Уругвай да отстъпят част от техните импортни квоти.

Според източници на Блумбърг, запознати с предстоящото довечера събитие, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е призовал за такава официална церемония по подписването в опит да се покаже по този начин напредък в преговорите за двустранната търговия.

САЩ и ЕС продължават да работят по ограничено търговско споразумение, което би намалило тарифите за индустриални стоки, но самите преговори сякаш се намират в безизходица с оглед настояването на Вашингтон за включване в търговската сделка и на селскостопанските продукти, което обаче среща решителен европейски отпор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия