Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия отне специалния статут на Кашмир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийското правителство премахва с президентски указ специалния статут на Кашмир, като допълнителни затяга хватката над спорния регион, претенции към който има и съседен Пакистан, в най-значителната промяна към щата за последните седем десетилетия, предаде АФП.

Националистическата партия на премиера Нарендра Моди е внесла и законопроект, който предлага разделяне на територията на два региона – пряко управлявани от Делхи.

Правителството наложи днес безпрецедентни мерки за сигурност в индийската част на Кашмир, след като миналата седмица разположи хиляди военни под претекст за терористична заплаха.

Вътрешният министър Амит Шах, съюзник на Моди, заяви пред парламента, че президентът е подписал указ за премахване на чл. 370 от конституцията, който дава специална автономия на хималайския регион.

Мярката влиза в сила веднага, а мнозина се опасяват, че тя ще доведе до смут и насилие.

Новината провокира спад на пакистанските облигации деноминирани в долари.

През последните дни дългови книжа на Пакистан бяха подложени на натиск от продажби с оглед на подновеното напрежение около статут на Кашмир, но ходът на индийското правителството в понеделник предизвика нов спад, като емисията на доларовите облигации с падеж през 2027-а година поевтиня с 1,7 цента, достигайки най-ниското си ниво от повече от месец, според данни на агенция Tradeweb.

В своя реакция Пакистан осъди решението на Делхи. „Като страна в този международен спор Пакистан ще упражни всички възможности, за да се противопостави на тези незаконни стъпки“, се казва в декларация на пакистанското външно министерство. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна