Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив отскок на европейските борси, след като Китай ограничи обезценката на юана

Във вторник европейските акции поскъпват предпазливо, след като Китайската централна банка предприе някои мерки за ограничаване на рязката обезценка на юана, която провокира в началото на седмицата драматични разпродажби на борсите по цял свят. Оповестеният по-рано днес изненадващо силен ръст на промишлените поръчки в Германия през юни също допринася за частичното завръщане на инвеститорския риск-апетит както на борсата във Франкфурт, така и на останалите пазари на стария континент.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,69%, след като вчера се понижи с 1,5% и след спад с цели 2,5% през петъчната търговия, парирайки по този начин малка част от най-големия си двудневен спад от три години насам.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,72%, намирайки допълнителна подкрепа от растеж с 2,5% на германските промишлени поръчки през юни (най-силен месечен ръст от август 2017-а година), въпреки че икономическото министерство на Германия отбеляза, че все още няма сигнал, че водещата европейска икономика е достигнала повратна точка след месеци на слабо представяне.

Френският фондов индекс CAC 40 нараства с 1,02%, но след вчерашен спад с 2,2%, докато британският индекс FTSE100 се повишава с едва 0,2%, след като приключи търговията в понеделник със загуба от 2,5%.

В основата на днешното частично завръщане на инвеститорския риск-апетит на пазарите на акции е решението на Китайската централна банка да определи по-висок от очакваното фиксинг за юана (на ниво от 6,9683 юана за един щатски долар), след като вчера банката позволи на местната валута да се обезцени рязко, пробивайки важния праг от 7,0000 юана за един долар и достигайки най-ниски нива от 11 години насам. Това поевтиняване на китайската валута беше възприето като отговор на властите в Пекин на решението на американски президент Тръмп да въведе от 1-ви септември допълнителни мита от 10% върху  вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара.

Народната банка на Китай също така обяви, че планира продажби на деноминирани в юани държавни ценни книжа в Хонконг за 30 млрд. йени (около 4,25 млрд. долара), което накара глобалните инвеститори да предполагат, че тя се опитва да събере пари в брой, за да предотврати спекулативни "къси продажби" (продажби на юани на "зелено").

Фючърсите на американските фондови индекси също регистрират добър отскок преди началото на днешната търговия на Уолстрийт, след като вчера те отбелязаха най-драматичен спад в рамките на настоящата година.

Фючърсите на DJIA се повишават с над 250 пункта (с 1,01%), но след като индексът на сините чипове приключи вчерашната търговия със спад от цели 767 пункта (понижение от 2,9%), като по време на търговия в понеделник дори се раздели за кратко с 961 пункта.

Фючърсите на широкия индекс S&P500 пък нарастват с 0,95%, а тези а технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,16%, парирайки част от вчерашните силни понижения съответно с 2,98% и с 3,47%.

Майкъл Хюсън, анализатор в компанията CMC Markets, каза: "Този ход на Китай може да накара инвеститорите да си поемат за кратко дъх след агресивните разпродажби на акции през последните дни на търговията, но все още е рано да се каже дали днешният предпазлив ценови подем е важен за формирането на краткосрочна по-стабилна основна на фондовите борси, или просто ще се окаже т.нар. "скок на мъртвата котка".

"Скок на мъртвата котка" е пазарен жаргон, определящ ситуация на финансовите пазари, когато след голям спад следва бързо и рязко покачване, което обаче е последвано от ново още по-агресивно понижение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени