Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Тръмп желае да продължи търговските преговори с Китай

Лари Къдлоу, топ икономически съветник на Белия дом
Снимка: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп би искал да продължи търговските преговори с Китай и да постигне споразумение, заяви във вторник топ икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу в интервю за бизнестелевизията CNBC.

Той посочи, че Тръмп има водеща роля в основния търговски диспут с Китай, тъй като "икономиката на САЩ е много силна, докато китайската не е".

Администрацията във Вашингтон все още планира да бъде домакин на китайската делегация през септември за по-нататъшни преговори, но Китай трябва да направи отстъпки, за да предотврати налагането на по-строги американски тарифи, добави той.

Според него президентът не е бил "доволен" от напредъка в последния кръг от преговори през миналата седмица, особено от предполагаемата липса на покупки на американски селскостопански продукти от страна на Китай. Именно това го е накарало да обяви мита от 10% върху допълнителен внос на китайски стоки на 300 млрд. долара, подчерта той.

"Нещата в това отношение обаче могат да се променят, ако вървят добре", отбеляза Къдлоу. "Тръмп би искал преговорите да продължат. Той би искал да сключи сделка, но правилната сделка".

Тежестта от митническите тарифи е изцяло върху Китай, твърди икономическият съветник на Белия дом, допълвайки, че много компании напускат азиатската водеща икономика, противно на ситуацията в САЩ. Къдлоу посочи, че инфлацията в САЩ остава много ниска и потребителите се справят отлично, въпреки че цените на някои продукти са се повишили поради въведените мита.

Подобно на президента на САЩ и Къдлоу допуска, че китайските лидери може би желаят да изчакат, за да видят кой ще спечели президентските избори през 2020-а година, но в същото време подчерта, че икономиката на Китай само може да продължи да се влошава, ако направят това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна