Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка фиксира своята валута точно под ключовото ниво от 7 юана за долар

В сряда Китайската централна банка определи най-нисък фиксинг на юана от 2008-а година насам, но отново избегна преместването на официалния курс на валутата над символичната ключова бариера от 7,0000 юана за един американски долар.

Фиксинг за сряда беше определен на ниво от 6,9996 юана за долар, или с 0,45% по-слаб от фиксинга през предишния ден, който беше на ниво от 6.9683.

Трябва да се има предвид, че Китайската народна банка позволява на своята валута да се движи в двупроцентен диапазон около съответния фиксинг. 

В понеделник Пекин позволи на китайската валута да отслабне на валутния пазар над ключовата психологическа бариера от 7 юана за един щатски долар, достигайки 11-годишно дъно, което накара Министерството на финансите на САЩ да определи Китай като "валутен манипулатор" за пръв път от 1994-а година насам.

Във вторник обаче юанът беше фиксиран на ниво от 6,9683, което спомогна за успокояване на глобалните капиталови пазари, тъй като инвеститорите изтълкуваха това решението като знак, че Народната банка на Китай не възнамерява да продължава с рязката обезценка на своята валута.

През днешната търговия в континентален Китай юанът поевтинява слабо с около 0,27% към 7,0456 за един долар, докато на офшорните пазари (най-вече в Хонконг), китайската валута отслабва с около 0,4% към 7,0811 нивото, но след като в понеделник юанът удари за кратко рекордно дъно в 7,1382 нивото.

Според агенция Ройтерс големите държавно-контролирани банки в Китай са активни купувачи през тази седмица на юани на форуърдните пазари (с доставка на закупените юани на по-късен етап), за да забавят обезценката на местната валута, след като тя проби над важната психологическа бариера от 7 юана за долар.

JP Morgan Chase пък прогнозира, че китайският юан ще продължи да отслабва с оглед на риска от по-нататъшна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай. Голямата американска банка вижда опасност от следващо повишаване до 25% на митата от 10% върху вноса на китайски стоки в САЩ за 300 млрд. долара, които ще влязат в сила от 1-ви септември "Пекин е малко вероятно да има желание да стабилизира своята валута на фона на заплахата пред китайския икономически растеж", посочи инвестиционната банка и прогнозира, че китайската валута ще отслабне към 7,35 юана за долар до края на тази година и към 7,4 нивото до средата на 2020-а година.

Повечето анализатори обаче смятат, че на този етап има малък риск от "масивна обезценка" на китайския юан.

Френската банка Credit Agricole пък прогнозира, че не след дълго време ще бъде достиганото ниво от 7,3000 юана за дола, а в дългосрочен план - 7,5000 нивото.

"Основният риск е, че инвеститорите виждат настоящото поевтиняване на юана като начало на балансиране и ефективно преоценяване на китайската валута, което от своя страна предполага бавно, но продължително падане на юана под контрола на Народната банка на Китай“, посочи в свой анализ банката Unicredit. Това може да предизвика опасения от изтичане на капитали от Китай и в по-общ план да окаже допълнителен натиск върху пазарите в световен мащаб, допълни италианската банка. От друга страна обаче, продължителен спад на юана може в крайна сметка да допринесе за привличане на чуждестранни инвеститори към пазарите на акции и облигации в континентален Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна