Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай определи протестите в Хонконг като "тероризъм"

В понеделник Китай разкритикува ожесточено ескалиращите протести в Хонконг, твърдейки, че сблъсъците показват признаци на "тероризъм".

Критиката идва, след като Хонконг беше принуден да отмени всички отпътувания в резултат на окупиране от страна на протестиращите на хонконгското международно летище за четвърти пореден ден. Според съобщения в медиите, около 40 души са ранени от началото на протестите на летището, започнали в петък.

Протестите в специалния административен район на Китай избухнаха през юни заради плановете на правителството да приеме законодателство, което да позволи екстрадиция на престъпници в юрисдикции, с които Хонконг няма споразумения по този въпрос, включително в посока континентален Китай.

В отговор на демонстрациите лидерът на Хонконг Кари Лам реши да спре законопроекта и по-късно заяви, че това законодателството е "мъртво", но отказа да потвърди, че ще бъде напълно оттеглено.

По-рано Пекин обвини Съединените щати, че участват в протестите и предупреди Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна