Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Болтън: САЩ ще подкрепят "с ентусиазъм" Брекзит без сделка

Джон Болтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще подкрепят "с ентусиазъм" Брекзит без споразумение, ако британското правителство реши да прибегне до такъв.

Това заяви тази вечер в Лондон Джон Болтън - съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп. "Ние сме с вас", увери той след среща със съветници на британския премиер Борис Джонсън.

Болтън обясни, че при Брекзит без сделка с ЕС, Съединените щати и Обединеното кралство ще могат бързо да постигнат споразумения за свободна търговия в отделни сектори на икономиката, докато по-трудните въпроси на двустранните търговски взаимоотношения могат да оставят за по-късен етап. Като такъв потенциално тежък въпрос на преговорите между Вашингтон и Лондон Джон Болтън посочи финансовите услуги.

В изявление от Даунинг Стрийт след проведените от Болтън срещи се посочва: 'Бяха обсъдени тесните търговски отношения между Великобритания и САЩ и нашият споделен ангажимент за амбициозно споразумение за свободна търговия, след като Великобритания напусне ЕС. Проведоха се разговори за Брекзит и за редица други въпроси - включително Иран, Хонконг и мобилните мрежи от пето поколение (5G)".

Очаква се Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Премиерът Джонсън е категоричен, че това ще стане по хаотичния начин, ако съюзът не се съгласи да отпадне предпазният механизъм срещу нова граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна