Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой граждани от ЕС работят във Великобритания въпреки прогнозите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой граждани от ЕС работят във Великобритания въпреки прогнозите, че мнозина ще бъдат разубедени от Брекзит, пише „Таймс“. Румънците и българите са с най-голям принос за това.

През миналата година броят на работещите европейски граждани на Острова се е увеличил с около 88 хил. и то най-вече заради пристигането на повече хора от Източна Европа. А румънците и българите са в основата на този прилив на работна ръка.

Според наличните данни около 423 хил. румънци и българи работят официално във Великобритания. Броят на работещите в Обединеното кралство европейци спадна чувствително веднага след референдума за Брекзит през юни 2016 г. , но тази тенденция не се запази дълго, коментира „Таймс“.

Вестникът цитира професора по икономика от Кралския колеж в Лондон Джонатан Портъс, че въпреки че миграцията от ЕС бележи известен спад след референдума няма признаци за масово напускане на европейски граждани, а британският пазар на труда продължава да е в добро състояние, въпреки икономическата стагнация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна