Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обърнатата крива на доходност" на американските книжа сочи за предстояща рецесия

Нов трус на европейските и американските фондови борси

Доходността на държавните облигации на САЩ се понижава рязко по време на търговията в сряда, след като серията слаби данни от Китай и Германия потвърдиха ясно забавянето на глобалната икономика и парираха вчерашните надежди за прогрес в търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

В същото време инвеститорите днес са свидетели и на феномена, известен като "обърната крива на доходността" за пръв път от 2007-а година насам, което е доста добър индикатор за предстояща икономическа рецесия.

Доходността на 10-годишните американски дългови книжа се срина за кратко до 1,574%, достигайки най-ниско ниво от септември 2016-а година насам, докато доходността на краткосрочните 2-годишни книжа на САЩ се понижи към 1,599%, а на 30-годишните дългосрочни книжа - към рекордно дъно от 2,015%.

По този начин лихвеният спред между 10-годишните и 2-годишни книжа стана отрицателен (по-висока доходност на краткосрочните спрямо дългосрочните книжа), което е известно като "обърната крива на доходността" и възникна през днешната търговия за пръв път от юни 2007-а година - непосредствено преди глобалната финансова криза и икономическа рецесия. От историческа гледна точка феноменът "обърната крива на доходността"  представлява доста прецизен индикатор за възможна икономическа рецесия през следващите 12 до 24 месеца.

През 2007-а година "обърнатата крива на доходност" беше факт около 6 месеца, преди да започне официално икономическа рецесия, докато през 2001-а година отне едва три месеца след получаването на този феномен, за да последва рецесия. Подобна "обърната крива на доходност" беше факт преди всяка една икономическа рецесия през последните 50 години.

Днешният силен спад на доходността на държавните облигации не само в САЩ, но и по целия свят, е факт, след като китайската статистика представи много слаби икономически данни за юли, а немската статистика отечете свиване на германската икономика през второто тримесечие.

Доходността на 10-годишните облигации на Германия пък се срина до рекордно дъно от -0,64%, а на 30-годишните немски книжа до историческо дъно от -0,173%.

Подобно на дълговия пазар в САЩ, феноменът "обърната крива на доходността" вече е факт и при британските държавни облигации, след като днес доходността на 10-годишните книжа на Обединеното кралство се понижи към 0,46%, докато доходността на 2-годишните британски книжа се търгува около 0,473%.

Всичко това предизвика нова паника на пазарите на акциите в Европа и провокира солиден спад на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт.

Общият европейския индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,58%, докато немският DAX 30 се понижава с 2,02% и вече се търгува в най-ниски нива от края на месец март. Френският фондов индекс CAC 40 пък се понижава с 1,81%. британският FTSE100 ­- с 1,37%, а италианският MIB - с 2,33% в резултат и на политическата криза на Апенините.

Слабите данни от Германия и Китай, както и "обърната крива на доходността" на американски дългови книжа провокират спад и на фючърсите на DJIA с близо 400 пункта (понижение с 1,52%), на широкият индекс S&P500 - с 1,48% и на технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,6% около 30 минути преди старта на търговията на Уолстрийт.

Графики на доходността на 10- и 2- год. книжа на САЩ и на "обърната крива на доходност" (в зелено)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна