Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите край Крушаре изпращат в Европа материалите си за незагробените животински отпадъци

Протестиращите край село Крушаре подготвят видеоматериали с откритите от тях незагробени животински отпадъци, които ще бъдат изпратени до групата на Европейската зелена партия в Европейския парламент, за да информират как държавата не успява да контролира издадената заповед за унищожаване на дворните прасета, като мярка срещу АЧС, и създава опасност от екологична криза. Това съобщи пред БНР организаторът на протеста Валентина Василева. Тя добави, че са предприели тази стъпка, защото в България няма „чуваемост.“  Ще се търсят и всички заинтересовани европейски институции, обяви Василева.

"Понеже има навика българското правителство да се оправдава с Брюксел, Еврокомисията за някакви решения, които всъщност не съществуват, е редно да дадем международен отзвук, и в Брюксел в европейските държави да се знае как българското правителство се справя с кризата". 

Днес протестиращите изпратиха трето отворено писмо до медиите, с което алармират, че срещу тях се изпращат „националистически и маргинални структури“, визирайки пристигналата снощи на протеста група граждани, заради която напрежението нарасна.

"За нас това са пратеници на властта, чиято цел беше да дискредитират протеста. Трябва да се знае, че тук протестът има ясни искания и те са свързани с мерките, които се вземат за борба с африканската чума. Друга тема този протест няма и няма и да има".

Василева каза още, че заради погрешни интерпретации в медиите, че блокадата е паднала, за момент пътят откъм Ямбол е бил пуснат и това е създало неприятни ситуации между протестиращи и шофьори.

Междувременно днес в Сливен се проведе закрито заседание на Областната епизоотична комисия. От разпространената информация стана ясно, че в областта доброволно са ликвидирани 5281 прасета, а в момента продължават да се отглеждат 269 животни. 

От Община Сливен съобщиха, че започват проверки във вилните зони на града, за да се установи броят на домашните прасета, които се отглеждат там.

Омбусманът Мая Манолова е изпратила писмо до протестиращите, в което ги уверява, че е в отговор на отвореното писмо до нея е изпратила препоръки на министъра на земеделието Десислава Танева за предприемане на мерки от страна на държавата за спарведливо обезщетение на стопаните, унищожили животните си. Манолова препоръчва това да стане по пазарни цени за килограм живо тегло, според категорията. Писмото бе разпространено до медиите от протестиращите в Крушаре. 

Валентина Василева обяви, че това са мерките, за които те настояват от началото на блокадата на пътя между Сливен и Ямбол, която все още не е вдигната.

"Основното е, че трябва да се предприемат действие за обезщетение на всички собственци, засегнати от мерките". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна