Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обещава значително намаляване на разходите за финансиране

Предпазлив оптимизъм на световните борси след стабилизация на дълговите пазари

Китай обеща "значително" по-ниски лихвени проценти по заемите и да се справи с трудностите при финансирането, с които се сблъскват предприятията, тъй като втората по големина икономика в света показва все по-ясни признаци "на умора" на фона на засилващата се търговска борба със САЩ.

Държавният съвет на Китай заяви, че има за цел да намали разходите за финансиране на малкия бизнес с един процент пункта в рамките на тази година, съобщи държавната медия CCTV във вечерното си предаване в петък, позовавайки се на редовно заседание на Държавния съвет, председателствано от китайския премиер Ли Къцян.

Междувременно властта в Пекин обещаха и по-добра кредитна подкрепа за компании с висока кредитоспособност и тези, които все още получават поръчки.

Тя също така потвърди ангажимента си за задълбочаване на реформата за пазарно ориентирани лихвени проценти като част от усилията за намаляване на лихвените проценти, както и за по-голяма прозрачност в процеса на определяне на нивата на лихвените ставки.

През юли китайските банки намалиха рязко раздаваните от тях кредити, като новите заеми в юани, отпускани от банки, спаднаха до 1,06 трилиона юана (около 150,1 млрд. щатски долара) от 1,66 трлн. юана месец по-рано. Общото социално финансиране, което е по-широко мерило за кредитите в китайската икономика, също беше намалено през юли до 1.01 трлн. юана спрямо 26.2 трлн. юана през юни.

Азиатските, а и останалите борси по света, реагира позитивно на новината за нови стимулиращи икономиката на Китай мерки, като китайският индекс Shanghai Composite приключи петъчната търговия с повишение от 0,29%, а индексът Hangs Seng - с 0,94%.

Европейските борси също се търгуват "на зелено" благодарение и на днешна известна стабилизация на дълговите пазари (отскок на доходността на държавните облигации от техните рекордни дъна по-рано през седмицата), като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с в късния следобед с 0,84%, немският DAX 30 - с 0,61%, френскяит CAC 40 - с 0,55%, италианският MIB - с 0,9%, испанският Ibex 35 - с 1,08% и британският FTSE100 - с -0,38%.

Уолстрийт последва позитивната търговия на останалите борси по света и също отвори с добри повишения, като индексът DJIA нараства в началото на петъчната сесия с близо 200 пункта (с 0,77%), широкият S&P500 - с 0,89% и технологичният Nasdaq Composite - с 1,05%.

Основна подкрепа на пазара акции на Уолстрийт в петък оказва първото от доста дни насам нарастване на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се увеличава с 2,5 базисни пункта към 1,553% само ден, след като удари най-ниско ниво от август 2016-а година. Доходността на 30-годишните американски книжа нараства с 3,2 пункта обратно над важното ниво от 2,00%, а на краткосрочните 2-годипни книжа - с 1,9 пункта към 1,521%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна