Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия може да влезе в дефицит чрез увеличаване на разходите в случай на рецесия

Доходността на германските облигации нараства силно след информация на седмичника "Дер Шпигел" (Der Spiegle), че правителството в Берлин е готово да излезе на бюджетен дефицит чрез увеличаване на държавните разходи, ако страна навлезе в икономическа рецесия.

Германската икономика се сви през второто тримесечие с 0,1% спрямо началото на годината, като редица икономисти и анализатори прогнозират, че подобен спад може да има и през третото тримесечие, което би означавало, че водещата европейска икономика може да навлезе в "техническа рецесия".

Според информация на изданието, германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц са постигнали споразумение за отказ от правилото за балансиран бюджет в случай на рецесия. Най-голямата европейска икономика въведе балансирано бюджетно правило през 2014-а година и достигна рекордно висок бюджетен излишък от 58 млрд. евро през миналата година.

Източници и от двата кабинета сочат, че страната ще поеме нов дълг в случай, че данъчните приходи не осигурят достатъчно средства за правителството, или в случай, че са необходими увеличени разходи за облекчаване на последиците от икономическата криза.

След информацията на "Дер Шпигел" доходността на 10-годишните германски облигации нарасна с 5 базисни пункта към -0,662%, след като по-рано през деня удари рекордно историческо дъно от -0,725%.

Доходността на американските дългови книжа последва тази на германските и също нарасна силно след информацията на "Дер Шпигел", като доходността на 10-годишните книжа на САЩ се повишава в рамките на деня с 5,7 базисни пункта към 1,591%.

В същото време основният индекс на фондовата борса във Франкфурт задълбочи днешното си възходящо движение към края на европейската търговия, като индексът DAX 30 вече нараства с около 1%, отскачайки от вчерашно 6-месечно дъно (най-ниско нивото от февруари 2019-а година).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна