Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган с указ за бързо приключване на проекта за изграждането на АЕЦ "Аккую"

Макет на АЕЦ "Аккую"
Снимка: www.aktueldeniz.com

Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, повеляващ на свързаните с въпроса държавни институции, които работят в координация с Министерството на енергетика, да не позволят забавяне и да работят за бързото приключване на проекта за изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“, беше публикуван тази сутрин в турския официален вестник.

Проектът трябва да напредва, за да се отговори на повишеното търсене на електроенергия, да се осигури енергийната сигурност на страната и да се намали зависимостта от внасяните енергийни ресурси, пише още в документа.

С указа държавните институции се задължават да намалят разхищенията на електричество, така че до 2023 г. потреблението им да намалее с 15%.

Първата атомна централа на турска територия – АЕЦ „Аккую“ край южното пристанище Мерсин – се изгражда от руската държавна компания „Росатом.“ АЕЦ-ът ще има 4 ядрени реактора от поколение 3+, конструирани след аварията в японската централа „Фукушима“, и смощност 1200 мегавата всеки. „Росатом“ ще построи съоръжението,ще притежава мажоритарен дял и ще бъде оператор на централата.

Строежът на първия енергоблок започна през април 2018 г., като символичният старт беше даден по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Турция. Очаква се първият реактор да бъде завършен до 2023 г., а всяка следваща година ще бъде добавян по още един блок. Когато постигне пълния си капацитет, атомната централа ще задоволява 8-10% от нуждите на Турция от електричество.

На 27 юли турският президент заяви, че проектът за изграждане на японска ядрена централа край град Синоп на Черноморското крайбрежие е бил спрян. Реджеп Ердоган съобщи пред японската агенция „Никкей“, преди да отпътува за срещата на върха на Г-20 в Осака, че проектът не е съвместим с първоначалното споразумение нито като цена, нито като планираното време за изпълнение. По думите му цената се е увеличила двойно в сравнение с първоначално планираното.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна