Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето хора от Кресна с домашни прасета не са умъртвили животните си

| обновено на 16.08.19 в 18:49
Снимка: БГНЕС

Повечето хора от Кресна, които отглеждат прасета в домашни условия, не са умъртвили животните си.  Много от стопаните нямат информация за загубите, които ще понесат, ако не направят това доброволно, алармират от институциите. В понеделник започва принудителната акция  в града заради откритото огнище на африканска чума.   

В двукилометровата зона на заразата попада само общинският център, след като заразено домашно прасе беше открито в река Струма в началото на Кресна. На извънредно заседание Областната епизоотична комисия обяви, че акцията на ветеринарните власти по ограничаване на разпространението започва в понеделник, 19 август. Ямата за загробване на животните вече е готова, тя е в района на село Стара Кресна. Представители на БАБХ и полицията са в града: "Ще има два патрула. Единият ще върви с нас по къщите. Другият ще обикаля района. В подходите към следващите населени места ще бъдат поставени такива КПП-та с дезинфекционни препарати".

Кметът на Кресна Николай Георгиев още вчера заяви, че не приема решението на властите, поиска допълнителни проби от личните стопанства и отсрочка за  умъртвяването на прасетата. Това доведе до дезинформация на хората, заяви д-р Григоров от Агенцията по храните в Благоевград: "Полицията говори с тях и официалният лекар установява, че много хора не знаят за какво става въпрос". И припомни защо е важно хората доброволно да умъртвят животните: "Те ще си получат тези стимули от 300 лв. на домакинство и ще си оползотворят месото".

А по повод заканата за протести – д-р Григоров заяви: "Хората трябва да го знаят, че назад няма да има..."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна