Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на Съвета за сигурност на ООН заради Кашмир приключи без обща декларация

Без обща декларация приключи заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което бе свикано заради кризата в Кашмир, съобщава Ройтерс.

Повод за срещата даде решението на индийското правителство на 5-и август да отне автономията на областта, населена предимно с мюсюлмани, и наложи блокада на пътищата и съобщенията.

Заседанието на Съвета за сигурност тази вечер бе свикано по настояване на Пакистан и Китай. Дискусиите се състояха при закрити врата.

Според посланика на Китай Чжан Цзюн всички членове на Съвета са изразили загриженост заради ограничаването на човешките права на жителите на Кашмир и са призовали Индия и Пакистан да не предприемат едностранни действия, които биха влошили допълнително напрегнатата ситуация.

Индийският посланик в ООН Сиед Акбарудин обвини китайския си колега, че представя своите виждания за позиция на целия Съвет. Той също така подчерта, че Кашмир е вътрешен проблем на Индия.

По-рано в петък президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и премиерът на Пакистан Имран Хан разговаряха за ситуацията в Кашмир преди консултациите на Съвета за сигурност на ООН при закрити врати, посочи външният министър на Исламабад Шах Мехмуд Куреши.

Куреши каза: "Премиерът информира американския президент за ситуацията и опасността, които може да възникне в Кашмир". Той добави, че двамата лидери са разговаряли в продължение на 12 минути.

В изявление на Белия дом пък се посочва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е казала на премиера на Пакистан Имран Хан, че е важно Индия и Пакистан да намалят напрежението в Кашмир и Джаму чрез "двустранен диалог".

Също днес индийският министър на отбраната Раджнат Сингх заплаши, че Индия би могла да преоцени позицията си да не използва първа ядрени оръжия, но в момента следва политиката "Без първа употреба.

Говорейки на военния обект Похран, Раджнат Сингх заяви: "Вярно е, че досега Индия стриктно се е придържала към политиката "Без първа употреба" на ядрено оръжие. Какво обаче ще се случи в бъдеще ще зависи от обстоятелствата" и по-точно от евентуална по-нататъшна ескалация на конфликта със съседен Пакистан, който реагира остро, след като Ню Делхи въведе пряко федерално правителство в спорния щат Джаму и Кашмир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна