Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният турски пианист и композитор Фазъл Сай с протестен концерт

| обновено на 18.08.19 в 15:34
Снимка: БГНЕС

Световноизвестният турски пианист Фазъл Сай изнесе концерт на открито в област Чанаккале в подкрепа на протеста на местни хора срещу плановете за създаване на златна мина в района.

Съществуват опасения за замърсяване на водоизточниците в района и че заради мината се изсичат много повече дървета, отколкото е било позволено по документи.

Пред хиляди хора, събрали се край селището Киразлъ, в близост до което е планираната златна мина, световно признатият пианист изпълни няколко от своите кратки пиеси за пиано. Той заяви, че се чувства горд от действията на турския народ.

На 26 юли активисти организираха палатков лагер под мотото „Бдение за вода и съвест“. Местните хора се опасяват, че използването на цианид при добива на злато ще отрови подпочвените води и ще замърси язовира Атикхисар, който е единственият източник на питейна вода за областта. Според еколози, въпреки че в документите е записано, че ще бъдат изсечени 45 000 дървета за разкриване пространства за мината, броят на отсечените дървета е почти 200 000.

Изпълнителният директор на канадската фирма, чийто турски клон ще изпълнява проекта, Джон МакКлъски заяви по-рано пред „Ройтерс“, че протестите се основават на политически мотивирана грешна информация. По думите му компанията е отделила средства за повторно залесяване след приключване на работата и са взети мерки да няма изтичане на цианид в околната среда.

Повече по темата можете да чуете утре сутрин в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна