Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер започва обиколка в Европа в търсене на инвестиции

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис започва тази седмица европейска обиколка в търсене на инвестиции за южната ни съседка. В Париж и Берлин той ще търси подкрепа за радикални промени в икономическия сектор, и също така ще съгласува политиката спрямо Анкара. 

Срещите на Мицотакис с германския канцлер и френския президент е програма по възстановяване на доверието към Атина за устойчива стабилност на икономиката. Потенциалните инвеститори все още са предпазливи, а Гърция се нуждае изключително от инвестиции, които да стимулират икономиката и в същото време да осигурят нови работни места.

„В началото на следващия месец правителството ще внесе закон за стимулиране на чуждестранните инвеститори и опростяване процедурата по лицензиране“, съобщи Мицотакис.

От Париж вече пристигна официално изявление на френското президентство, в което се посочва, че „както в годините на кризата, така и сега Франция продължава да подкрепя Атина“.

Вероятно  тази подкрепа ще се усети като нови френски инвестиции.

Акцент в срещата с канцлера Меркел също ще е икономическата подкрепа, но ще бъдат засегнати и други теми.

Гръцката  дипломация отново е в повишена готовност от провокациите на Анкара в Източното Средиземноморие. Газовите сондажи на турски кораби в икономическата зона на Кипър принуждава Атина да съчетае в детайли своята политика с Париж и Берлин.

След като получи гаранции за подкрепа от стратегическите европейски партньори, Мицотакис ще представи пред гърците плана на правителството за повишаване на средните и ниски доходи, които бяха катастрофално засегнати от финансовата криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна