Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската опозиция се тревожи, че страната може да загуби еврофондове за 10 млрд. евро

Лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан
Снимка: Ройтерс

Опозицията в Румъния предупреди, че страната може да загуби 10 милиарда евро от многогодишната финансова рамка на Европейския съюз, ако правителството не ускори усвояването на еврофондовете.

Председателят на Национално-либералната партия Лудовик Орбан поясни, че средствата могат да бъдат използвани за инфраструктура, регионални болници и модернизиране на учебни заведения.

„Бием сигнал за тревога в последния момент и призоваваме правителството да ускори всички процедури, отнасящи се до усвояването на европейски фондове“, заяви Лудовик Орбан след заседание на Изпълнителното бюро на НЛП късно вчера, предаде БТА.

По данни на представителството на Европейската комисия в Румъния за периода 2014 - 2020 г. средствата за страната са над 44 милиарда евро, от които над 24 млрд. евро за кохезионна политика и близо 20 млрд. евро по политиката за земеделие и селско развитие.

Опозиционният лидер също така обвини премиера Виорика Дънчила, че е използвала хеликоптер за пътуване в страната, докато румънците стоят „блокирани в трафика“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна