Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поляци обикалят света 9 години на колела

Адела и Крис харесаха плажовете ни, посетиха и БНР-Бургас

5
Снимка: личен архив

След 9 години пътешествия по света през Латинска Америка и Азия и 84 000 километра, навъртяни с колело, поляците Кшищоф Йозефовски и Адела Тарковска достигнаха до България.

Високи и слаби, с обветрени лица на хора, които живеят повече на открито, поляците Адела и Крис, посетиха Българското национално радио в Бургас, което се превърна в спирка от вълнуващото им пътешествие. В морския град ги посрещна Евгени Апостолов, който влезе и в ролята на преводач.

В страната ни двойката на колела е влязла от Турция. Първото, което са направили, след кратко проучване на местните забележителности, е да посетят най-хубавите плажове по Южното Черноморие.  Адела и Крис имат страница във Фейсбук и видеоблог, където съобщават най-интересното от своите пътешествия и споделят екзотични фоторепортажи:

„Засега сме видели Царево, Созопол, Бургас и продължаваме към Варна на път за Полша. България беше първата страна от ЕС по пътя ни, това е знаменателно –след 9 години раздяла с Европа сега влязохме чрез страната ви.“

Най-хубавото на пътуването е, че са се открили един друг. Сред тежките моменти е, когато колело на Крис се разваля в Перу. За девете години пътешествие са били болни само по веднъж, но заради рисковите страни, през които минават на първо място в аптечката им са препаратите против разстройство и едва след това болкоуспокояващите. Не липсват и страховити преживявания като мачете, насочено срещу тях в Никарагуа.

Началото е, когато убедените колоездачи решават, че трябва да съчетаят страстта си към пътуването с каузата –да мотивират повече хора да опознаят света на колело:

„Бях вдъхновена от мой приятел, който бе започнал дълго пътуване. Присъединих се, след това Крис се включи в групата,  вследствие този приятел претърпя инцидент в Кения-беше ударен от камион. Ние продължихме само двамата.“

„Красотата на велосипеда е, че ти си отворен за обществото обратно на колата. Всичко е свързано с комуникацията с хора. Например, в Африка хората вървят с теб от село в село и общувате помежду си. Културата, природата, контакта-красотата на пътуването е във всичко това.“

Що се отнася до финансите -зависи в кой край на света си, казват поляците. Между 50 и 200 евро е минималната месечна издръжка на всеки от пътешествениците основно за храна и къмпиране.

След цялата красота от исторически, археологически и природни чудеса, които са видели Адела и Крис са категорични, че щастието е в малките моменти на споделеното пътешествие. От Бургас двамата потеглиха към следващия изгрев, нетърпеливи да се завърнат след 9 годни в родната Полша.  

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна