Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерсин Татар: Богатствата от въглеводороди не са само на кипърските гърци, но и на кипърските турци

При сондажите си Турция се позовава на издадените от непризнатия Северен Кипър разрешителни за проучвания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на непризнатата от никого, освен от Анкара, Севернокипърска турска република Ерсин Татар заяви днес в южния турски град Мерсин, където е на двудневно посещение, че богатствата от въглеводороди на острова не са само на кипърските гърци, но и на кипърските турци и трябва да бъдат поделени. Той изрази задоволство от взетите от турското правителство решения за защита на „правата и интересите“ на кипърските турци и допълни, че заедно няма да позволят на никого да ги потъпче.

Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия и бивш посланик Юнал Чевикьоз сравни политиката на правителството в Източното Средиземноморие със „затънала“ лодка. На пресконференция в Анкара той разкритикува политиките, довели до отсъствието на Турция от газовия форум на 7 страни от Източното Средиземноморие и до „отсъствието ѝ в уравнението“ в района.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу отново потвърди, че проучвателният съд „Оруч Реис“ е на път към спорния район край Кипър. Очаква се корабът да започне сеизмични проучвания до края на август.

От петък насам Турция издаде серия от навигационни телекси, съобщавайки, че ще извърши военни учения с бойни муниции в районите на запад от Кипър, където от месец май действа сондажният кораб „Фатих“.

При сондажите си Турция се позовава на издадените от непризнатия Северен Кипър разрешителни за проучвания. Анкара отхвърля и сключените от Република Кипър споразумения с други средиземноморски страни за определяне на морските зони, тъй като в преговорите не са участвали кипърските турци.

Освен кораба „Явуз“, край бреговете на Острова на Афродита плават още два турски кораба. Сондажният „Явуз“ действа североизточно от бреговете на Кипър, като е придружаван от фрегата и патрулен кораб от турския военноморски флот. В района е и турският кораб за сеизмични проучвания „Барбарос Хайреддин паша.“

По-рано Европейският съюз наложи санкции на Анкара заради действията ѝ в района на Източното Средиземноморие. Сред тях са замразяване на преговорите за всеобхватно споразумение за въздушния транспорт и решение да не се провеждат срещи на диалога на високо ниво ЕС – Турция (които са в сферите на политическия диалог, транспорта, икономиката и енергетиката).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна