Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Румъния ще работят за укрепване на отбраната в източния фланг на НАТО

Президентите Тръмп и Йоханес са против газопровода „Северен поток 2“

| обновено на 21.08.19 в 08:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Румъния и на САЩ - Клаус Йоханис и Доналд Тръмп, одобриха на среща снощи в Белия дом съвместна декларация, в която между другото САЩ подчертават подкрепата си за усилията на Румъния да влезе в програмата за отмяна на визите за румънски граждани, предаде БТА. 

В декларацията се посочва, че румънските и американските военни работят рамо до рамо за защита на свободата и за укрепване на отбранителните способности в източния фланг на НАТО, включително в Черно море, което е от стратегическа важност за трансатлантическата сигурност, посочва информационният сайт Зиаре, като се позова на администрацията на Клаус Йоханис

Президентите посочват също, че търсят начини за избягване на рисковете за сигурността, които съпътстват китайските инвестиции в телекомуникационните мрежи 5G.

Румъния и САЩ признават, че енергийната сигурност е национална сигурност. Двете страни подчертават съпротивата си срещу газопровода „Северен поток 2“ за пренос на руски газ до Германия по дъното на Балтийско море и други проекти, които правят съюзниците и партньорите им енергийно зависими от Русия.

„Източниците на природен газ от Румъния имат потенциал да увеличат просперитета на нашите страни, както и да засилят енергийната сигурност на Европа“, се казва в декларацията.

Румъния и САЩ ще анализират начини за подобряване на инвестиционния климат в сферата на енергетиката, които да са от полза и на двете страни. В документа се посочва, че се насърчава тясното сътрудничество на двете индустрии в подкрепа на целите на Румъния в сферата на ядрената енергия за граждански цели.

В декларацията се отбелязва още, че отличното партньорство между Румъния и САЩ в сферата на прилагането на закона и борбата с корупцията се основава твърдо на взаимния ангажимент към правовата държава и независимото правосъдие, които са силно подкрепяни от румънския народ.

Румъния и САЩ се ангажират да укрепят още повече търговските отношения помежду си и да насърчават увеличаването на инвестициите и в двете страни, се казва в документа.

В началото на срещата в Белия дом президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да обсъждат с Румъния възможността за усилване на американското военно присъствие в страната.

На територията на Румъния е разположен комплекс "Иджис ъшор" от американската система за противоракетна отбрана. Неотдавна властите в Букурещ се обявиха за създаване на постоянна американска военна база в Румъния, припомня ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!