Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън уговаря Меркел да се откаже от "предпазния механизъм" за ирландската граница

| обновено на 21.08.19 в 19:06
Британският премиер Борис Джонсън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън бе приет с военни почести в Берлин. Визитата му в германската столица е още един опит за компромис върху условията, при които Великобритания ще напусне Евросъюза.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще се опита да избегне разрив с Лондон, тъй като опасенията от Брекзит без сделка вече оказват негативно влияние върху икономическия растеж на Евросъюза.

Но съветник на френския президент Еманюел Макрон предупреди, че именно Брекзит без сделка е най-вероятният сценарий поради отказа на Борис Джонсън да приеме "предпазния механизъм" за запазване на отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Изпратеното вчера от Джонсън писмо до Брюксел с тази негова идея бе посрещнато хладно с декларацията, че условията по споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС не подлежат на предоговаряне. Борис Джонсън обаче е оптимист, че решение на кризата може да бъде намерено.

Британският премиер започва европейската си совалка с убеждението, че ЕС ще се съгласи на отстъпки пред угрозата Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври без сделка, въпреки че сигналите от Брюксел не са обнадеждаващи:

"Това наистина е така – нашите приятели и партньори в ЕС са негативно настроени. Видях какво написа Доналд Туск. Въпреки това мисля, че ще успеем. Наистина трябва да направим нещо с този "предпазен механизъм", защото така не може да продължава".

Борис Джонсън се позовава най-вече на факта, че сделката на Тереза Мей бе отхвърлена от депутатите в парламента именно заради "предпазния механизъм". А всъщност зад искането на Джонсън за отмяна на "предпазния механизъм" се крие и друго послание към германския канцлер, а именно: "Нека да предоговорим сделката сега и не си мислете, че анти-Брекзит дисидентите в британския парламент ще намерят начин да блокират Брекзит без сделка". Но ето какво мисли по въпроса самата Ангела Меркел:

"В момента, в който намерим практично решение как да запазим отворена границата в Ирландия, т.е. да определим границата на нашия вътрешен пазар, "предпазният механизъм" ще отпадне от само себе си. Който иска да постигне компромис, може да го постигне дори в кратък срок. ЕС е готов за това, но не виждаме необходимост да предоговаряме споразумението за Брекзит".

Както отбеляза кореспондентът на Би Би Си в Берлин Джени Хил, "предпазният механизъм" е червена линия за Меркел, която е израснала в сянката на "Желязната завеса", разделяща някога Западна Европа от бившия Съветски блок, и не обича граници. Борис Джонсън ще се срещне утре и с френския президент Еманюел Макрон в Париж, където пък в събота се очаква да разговаря и с американския президент Доналд Тръмп в рамките на срещата на високо равнище на страните от Г-7. В чисто вътрешен политически план големите трудности пред Джонсън тепърва предстоят на фона на заканата от лидера на опозицията Джеръми Корбин след подновяването на работата на парламента на 3 септември да му бъде гласуван вот на недоверие от депутатите. 

Борис Джонсън ще пътува утре за Париж, за да се срещне с Макрон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!