Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Катица Янева
Снимка: БГНЕС

Полицията в Скопие задържа днес следобед ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева, предаде агенция МИА.
Преди това полицаи обискираха дома на Янева в Скопие.

След задържането Янева бе отведена с полицейска охрана в Специалната прокуратура. По информация на МИА предстои и обиск на офиса на Янева в прокуратурата.

Вчера Янева бе извикана на разпит в прокуратурата за организирана престъпност по случая Рекет, който се отнася за изнудване на обвиняем в Специалната прокуратура.

Главният прокурор Любомир Йовески съобщи днес на пресконференция, че според събраните досега доказателства има основания за включване и на Катица Янева в разследването по делото "Рекет" в качеството на заподозряна за злоупотреба със служебно положение с цел придобиване на материална изгода.

По делото "Рекет" досега бяха обвинени Боян Йовановски, известен като Боки 13 и Зоран Милевски за вземане на огромна сума пари от обвиняемия в Специалната прокуратура Йордан Камчев, за да бъде освободен от ареста.

Прокуратурата поиска 30-дневен арест за  Катица Янева.

Обвинителите твърдят, че в края на миналата година Янева е приела подкуп във вид на мебели на стойност близо 5 хиляди евро, за да смекчи мярката за неотклонение и исканото наказание за бизнесмена Орце Камчев, който бе подсъдим за пране на пари.

Прокуратурата бе категорична, че не са открити връзки на политици с аферата, но опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че задържаната прокурорка е само една "брънка" от "веригата от корупция и организирана престъпност".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!