Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България иска да получи ресор „Земеделие“ в бъдещата Европейска комисия, съобщава „Политико“. Той трябва да бъде поверен на Мария Габриел, която в момента е еврокомисар за цифровата икономика и общество. Български дипломат е заявил за изданието, че не може да потвърди със сигурност, че страната ни ще получи ресора, но въпросът се обсъжда от премиера Бойко Борисов и следващия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Западни издания обръщат внимание на вчерашната среща в Елисейския дворец на Еманюел Макрон и Борис Джонсън. Френският президент и британският премиер са склонни до последния момент да търсят непостижимото до този момент споразумение за Брекзит, пише френският вестник „Фигаро“. „Таймс“ обръща внимание на изразеното от Макрон съгласие с думите на германския канцлер Ангела Меркел, че трябва да бъде намерено решение в следващите 30 дни. Изданието обаче подчертава и думите на френския президент, че евентуалното ново споразумение няма да е по-различно от сегашното.

Кремъл напомни за предимствата на Г-20 пред Г-7  - руското ръководство все така смята, че връщането на страната в Г-7 не е самоцел, пише „Росийская газета“. Официозът цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, коментирал съобщения, че Русия може да получи покана за бъдещ лидерски форум на най-развитите индустриални страни. „При всяко положение Русия смята, че в момента не е съвсем ефективно да се обсъждат глобалните световни проблеми (. . .) без участието на Китай, Индия и цяла група други страни“, посочва прессекретарят на държавния глава.

„По-обещаващи изглеждат други формати, включително „Двайсеторката“, както каза президентът“, казва Песков.  Има ли нужда Москва от „Голямата седморка“, пита в заглавие „Независимая газета“ и предупреждава, че Русия няма да се задоволи с някогашната „роля на аутсайдер“ в групата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна