Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матарела връчва на Конте нов мандат за съставяне на правителство на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключиха консултациите на италианския президент Серджо Матарела с представителите на политическите сили в парламента за излизане от правителствената криза. Той получи уверението на Демократическата партия и от движението „Пет звезди”, че може да се състави ново правителство с премиер отново Джузепе Конте. 

Говорителят на президента - Джовани Грасо, съобщи, че държавният глава кани Джузепе Конте на 29 август в 9,30 ч. местно време за връчване мандат за сформиране на нов кабинет. Това е в резултат на политическото съгласие постигнато между „Пет звезди” и Демократическата партия да има ново правителство с Джузепе Конте, който е в момента премиер в оставка. 

Секретарят на демократите Никола Дзингарети уточни, че това ще е правителство на обрата „без щафети от предишното”, а лидерът на „Пет звезди” Луиджи Ди Майо допълни, че иска то да е дългосрочно, като целта остава да се промени Италия, поставяйки хората в центъра за „нов хуманизъм“, както заяви Конте пред Сената преди дни. 

Куриоз е, че „Пет звезди”, които бяха последни в реда на консултациите, разговаряха с президента Матарела за рекордното кратко време от 10 минути. 

Луиджи Ди Майо разкри след това, че Матео Салвини му е предложил да бъде премиер и отново с „Лига” да оформят друго правителство, но той отказал, защото го интересува доброто на Италия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна