Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време

| обновено на 30.08.19 в 13:55
2
Снимка: БГНЕС

КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време. Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд.

Какво показва европейската статистика? През 2018 година в страните от Европейския съюз над 30% от работещите са имали нередовен работен график, а близо 40 на сто са работели различен брой часове в дните от седмицата, а 33% са били с т.нар. "плаващо" начало и край на работния ден. Синдикатите казват, че нередовната организация на работното време води до неустойчиви доходи, недостатъчно полаган труд, повече извънредни часове, които пък не се плащат. България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд. И голяма част от него е извънреден. Затова лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов настоя да се преосмисли концепцията:

"Формираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които то няма място. Полагането на извънреден труд заради лоша организация на производствения процес е в огромни количества. Нямам нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време, в почивни дни, в национални празници, а не тези норми да бъдат по някакъв начин заобикаляни".

Синдикалните организации, членуващи в Европейската федерация на индустриалните работници, правят подписка, в която се настоява за ограничаване на сумирането изчисляване на работното време. В България в момента се водят дебати, но без резултат, става ясно от думите на министъра на труда Бисер Петков. Той обеща нови предложения през есента по темата в рамките на обсъжданията:

"Имахме предложения като министерство, но те не срещнаха общото разбиране и подкрепа на социалните партньори. Работодателите са на друга позиция. Това, което беше направено по-рано, беше да се усъвършенства механизмът за отчитане на сумираното работно време чрез промени в наредбата, но въпросът се поставя общо въобще за мястото на този механизъм. Това са въпроси, които се дискутират в рамките на тази работна група".

Над 190 хил. души са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка по новия Закон за личната помощ, каза още социалният министър Бисер Петков. От септември започва предоставянето на личната помощ. Но министерството няма данни за това колко са оценените и колко договора влизат в сила от началото на септември. Министър Бисер Петков информира, че процесът на оценка на индивидуалните потребности върви нормално. И допълни, че общините стартират и „патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания“. Очаква се около 17 хил. лица да бъдат подкрепени, каза социалният министър. 

София е домакин на международна конференция "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място". Организатор на форума е Конфедерацията на труда "Подкрепа". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна