Eмисия новини
от 20.00 часа

САЩ ще продължат да налагат санкции на всеки, който купува ирански петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще продължат да налагат санкции на всеки, който купува ирански петрол или прави бизнес с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Това заяви зам.- министърът на финансите на САЩ Сигал Манделкер, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим да оказваме натиск над Иран и както каза президентът Доналд Тръмп, няма да бъдат правени изключения, позволяващи покупки на какъвто и да било ирански петрол", отбеляза политикът. По думите му продажбите на ирански петрол силно са намалели заради американския натиск.

Износът на суров петрол на Иран се срина с над 80 на сто заради възобновяването на американските санкции, след като миналата година президентът Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядреното споразумение с Техеран от 2015 година.

От ноември 2018 г. САЩ предоставиха за половин година право да продължат да внасят ирански петрол на осем страни и територии - Китай, Гърция, Индия, Италия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция. Тези изключения от санкционния режим обаче изтекоха на 2 май, припомня ТАСС.

Още от