Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС ограничи достъпа на Русия до газопровода „Опал“

Снимка: БГНЕС

Европейският съд уважи иска на Полша за ограничаване на руския достъп до газопровода „Опал“, доставящ природен газ за Германия. Европейската комисия обяви, че ще се съобрази с решението.

 „Решението фундаментално променя предимството при преговорите в полза на Украйна и усложнява нещата за Русия“, заяви във Варшава Пьотр Возняк, ръководител на полската държавна газова компания.

„Опал“ е газопровод, по който руски природен газ се транспортира до Германия. Той е свързан с преминаващия под Балтийско море „Северен поток“.  „Опал“ е притежание на „Вингаз“ - германското подразделение на руската държавна компания „Газпром“ - и преминава по протежението на полско-германската граница, достигайки до Чехия.

Съдът в Люксембург днес на практика отмени решение на Европейската комисия от 2016, което позволява на „Газпром“ да ползва „Опал“. Варшава заведе иск срещу комисията с аргумента, че чрез газопровода Русия заобикаля Полша и Украйна като транзитни дестинации и това застрашава енергийната сигурност на ЕС.

От Европейската комисия обявиха, че след анулирането на решението от 2016, в сила остава ограничение, наложено от германския енергиен регулатор от 2009, което изключва „Опал“ от газопреносната мрежа на страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна