Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple Inc. представи новия си трикамерен iPhone и стрийминг TV услуга за само $5 на месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският технологичен гигант Apple Inc. представи снощи новия си трикамерен iPhone и стрийминг телевизионна услуга на цена от едва $ 5 на месец, подбивайки стрийминг-ТВ услугите на Disney и Netflix.

Най-новите попълнения на серия смартфони iPhone са iPhone 11 Pro и 11 Pro Max.

Смартфоните iPhone 11 Pro ще разполагат с три обектива на задната камера: широка, ултра широка и телефото камера, която предлага най-широкия ъгъл на снимане в тази серия смартфони досега. Смартфонът 11 Pro Max ще с е е по-голям екран.

Смартфоните ще разполагат с чисто нов дисплей Super Retina XDR с "най-високата плътност на пикселите от всяко друго устройство на Apple". Те ще имат същия микрочип от ново поколение A13 Bionic като по-евтиния им роднина iPhone 11. Според Apple чипът е "способен на един трилион операции в секунда". Компанията каза още, че най-новият чип A13 Bionic ще поеме още по-силно лидерството на пазара на Apple.

Телефонът също така обещава по-дълъг живот на батерията. За сравнение, животът на батерията в Pro версиите ще продължи до четири/пет часа по-дълго, отколкото при iPhone XS и iPhone XS Max, съответно.

Началната цена на iPhone Pro 11 е $ 999, докато на Pro Max започва от $ 1099. По-евтиният iPhone 11, който ще бъде с две задни камери , ще струва  $ 699, което е по-ниска начална цена, отколкото предложените през миналата години нови модели, чиято начална цена започваше от $ 749.

Новите смартфони ще се предлагат за поръчка от този петък (13-ти септември) и ще започнат да се доставят на 20 септември.

Агенция Ройтерс напомня, че конкурентите Huawei Technologies Co Ltd и Samsung Electronics Co Ltd вече продават смартфони с три задни камери. Докато Apple веднъж тества горните граници на това, което потребителите биха платили за нов смартфон, сега компанията изглежда дава предимство на по-ниските цени, като дори ще предоставя по-стари модели със значителни отстъпки.

Apple също така обяви, че на 19-и септември ще пусне своя най-нова оперативна система iOS 13. Софтуерната актуализация ще бъде налична за iPhone 6s и за по-новите модели. Въпреки това, първата актуализация на операционната система, iOS 12.1 ще излезе на 30-и септември. Актуализацията е зададена да добави редица поправки, включително по-добър AirDrop.

Новата операционна система iOS 13 също ще има възможност за сканиране на телефонни обаждания, за да се обърнат номера, които не са в списъка с контакти на потребителя направо в гласова поща. Освен това iOS 13 ще разполага с ново приложение за напомняния и нов "тъмен режим".

Apple също така представи новия си смарт часовник - Series 5 с постоянно включен дисплей, чиято цена започва от $ 399, докато запазва по-старата Seies серия 3 с цена, започваща от $ 199.

Представянето беше факт на най-голямото маркетингово събитие на компанията, където тя представи най-добрите си продукти за следващата година и представи едни по-агресивен Apple, готов да се бори с цената.

Дългоочакваната телевизионна услуга за Apple TV + за стрийминг телевизия ще бъде налична в над 100 страни, като ще стартира от ноември. Услугата няма да бъде налична в Китай при нейното стартиране, нито ще предоставя абонамент за Apple Arcade видеоигри.

Купувачите на iPhone, iPad или Mac ще получат безплатна година на стрийминг телевизия, което потенциално ще привлече стотици милиони зрители към новата услуга. За останалите месечната такса за Apple TV+ ще бъде от едва $ 4,99.

Новината за стартирането на Apple TV+ причини поевтиняване на акциите на останалите конкуренти в областта на стрийминг видео услугите като Walt Disney Co., NetflixInc. и Roku Inc. с оглед на по-ниските цени. Този тип услуга на Netflix е $ 8,99 на месец, а услугата Diseny+, която се планира да стартира през ноември - за $ 6,.99 на месец.

Акциите на Apple поскъпнаха в края на вчерашната търговия с 1,2%, но инвеститорите по цял свят сякаш не изглеждат много впечатлени от новите модели смартфони iPhone Pro 11, тъй като смятат, че американският технологичен гигант се опитва да възвърне част от загубените си позиции на този пазар най-вече чрез малко по-ниските от обичайните за Apple цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!