Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Все още имаме всички шансове за контролиран Брекзит

Ангела Меркел говори пред Бундестага.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че все още има всички шансове разводът на Великобритания с Европейския съюз да се осъществи при постигане на двустранно споразумение, въпреки че Берлин е подготвен и за неконтролиран Брекзит в случай, че това не се случи.

"Все още имаме всички шансове за контролиран Брекзит и германското правителство ще направи всичко по силите си, за да направи това възможно - до последния възможен ден. Но също така заявявам че сме подготвени за безреден Брекзит (без постигане на сделка)", посочи г-жа Меркел пред немския парламент, съобщава Ройтерс.

"Остава обаче фактът, че след оттеглянето на Великобритания ние ще имаме икономически конкурент пред нашия праг, дори ако искаме да поддържаме тясно икономическо, външно и сътрудничество в областта на сигурността и приятелски отношения“, добави тя.

Ангела Меркел също така отбеляза, че настоящата икономическа ситуация в Германия означава, че данъчните приходи могат да бъдат по-ниски от очакваното. Според нея търговската война между САЩ и Китай вреди на износа на Германия и на икономиката като цяло.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0,1% на тримесечна база през периода април - юни, като някои слаби икономически показатели от тогава насам подхранват опасенията, че Германия може да изпадне в рецесия през третото тримесечие (през периода юли-септември). Икономистите обикновено определят наличието на т/нар. "техническа рецесия", когато има най-малко две последователни тримесечие на свиване на БВП.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна